niedziela, 24 marca 2013

Jabłko

Owoc ten istnieje od wieków, w biblii odegrał swoją wielką rolą- niegdyś zakazany, teraz powszechny. Żaden inny owoc nie ma tak długiej tradycji. 


Czy wiesz, że... ?
-największym producentem jabłek są Chiny (ok. 50% światowej produkcji)
-jabłko jest symbolem miłości i płodności, dostatku i nieśmiertelności
-w Polsce rośnie ok. 40 mln jabłoni.
-dzięki niemu włosy, paznokcie i zęby są dużo zdrowsze i silniejsze. 
-jabłka oczyszczają z substancji trujących, dlatego powinni je jeść m.in nałogowi palacze
-mniejsze jabłka posiadają więcej witaminy C niż ich "więksi bracia"
-skórka od jabłka ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne, warto zaparzyć z niej herbatę
-nasze jabłka są okrągłe, natomiast Koreańczycy jedzą je w odmianie kwadratowej
-w Polsce spożycie jabłek jest niskie- 1-2 jabłka/os/tydz. 
-najlepszymi gatunkami do robienia przetworów jest jabłko antonówka i papierówka.


A teraz prosty przepis na danie z jabłkami;)
    I oto efekt ; )
  1. Jabłka pieczone z miodem i winem
  •  Jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne.
  • Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną stroną do góry, w każde nalewamy miodu.
  • Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem, całość podlewamy winem.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut, podlewając kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz