poniedziałek, 25 marca 2013

Pitahaya




Owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Spożywa się go głównie w formie surowej- ma słodki i orzeźwiający smak. Nadaje się także jako dodatek do deserów (lody, sałatki, kremy) i herbat.





Tak rośnie Pitahaya
Czy wiesz, że pitahaya... ?
-należy do rodziny kaktusowatych
-osiąga do 12 cm długości
-nie wymaga przechowywania w lodówce, ponieważ zachowuje świeżość przez ok 1/3 miesiąca.
-poprawia trawienie
-kwitnie wyłącznie w nocy, dlatego zyskała miano Królowej Nocy. 
-ma mało kalori
-ma małe, czarne jadalne pestki. Żeby zjeść owoc, wystarczy do przekroić i wyjeść miąższ. 




A teraz przepisa na... 


Tort pitahaya

Kawałki owoców


Składniki:
-Podłoże do tortu o średnicy 26 cm
-4 marakuje, 
-sok z 1 cytryny, 
-80 g cukru, 
-3 łyżki białego wina, 
-żelatyna, 
-¼ l bitej śmietany, 
-4 owoce pitahaya, 
-20 ml curaçao


Sposób przyrządzania: 
Przygotować biszkopt pod tort i wyciąć z niego trzy podłoża. 

W garnku podgrzać miąższ marakuji z sokiem z cytryny, cukrem oraz winem. Następnie wszystko przełożyć na sitko i wycisnąć za pomocą widelca, aż zostaną tylko pestki. 
Mieszankę zalać żelatyną.
 Piytahaję pokroić na plasterki, polać curaçao i pozostawić na kilka chwil. 
Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru i dodać do żelatynowej mieszanki.
 Rozłożyć ją na podłożach do tortu, a na wierzch ułożyć warstwę z plasterków pitahaji. 
Tort schłodzić. Jeśli chcemy, żeby dłużej pozostał świeży, pokryjmy i górę żelatyną.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz