Owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Spożywa się go głównie w formie surowej- ma słodki i orzeźwiający smak. Nadaje się także jako dodatek do deserów (lody, sałatki, kremy) i herbat.
Tak rośnie Pitahaya |
Czy wiesz, że pitahaya... ?
-należy do rodziny kaktusowatych
-osiąga do 12 cm długości
-nie wymaga przechowywania w lodówce, ponieważ zachowuje świeżość przez ok 1/3 miesiąca.
-poprawia trawienie
-kwitnie wyłącznie w nocy, dlatego zyskała miano Królowej Nocy.
-ma mało kalori
-ma małe, czarne jadalne pestki. Żeby zjeść owoc, wystarczy do przekroić i wyjeść miąższ.
A teraz przepisa na...
Tort pitahaya
Kawałki owoców |
Składniki:
-Podłoże do tortu o średnicy 26 cm-4 marakuje,
-sok z 1 cytryny,
-80 g cukru,
-3 łyżki białego wina,
-żelatyna,
-¼ l bitej śmietany,
-4 owoce pitahaya,
-20 ml curaçao
Sposób przyrządzania:
Przygotować biszkopt pod tort i wyciąć z niego trzy podłoża.
W garnku podgrzać miąższ marakuji z sokiem z cytryny, cukrem oraz winem. Następnie wszystko przełożyć na sitko i wycisnąć za pomocą widelca, aż zostaną tylko pestki.
Mieszankę zalać żelatyną.
Piytahaję pokroić na plasterki, polać curaçao i pozostawić na kilka chwil.
Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru i dodać do żelatynowej mieszanki.
Rozłożyć ją na podłożach do tortu, a na wierzch ułożyć warstwę z plasterków pitahaji.
Tort schłodzić. Jeśli chcemy, żeby dłużej pozostał świeży, pokryjmy i górę żelatyną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz