To najstarszy owoc uprawiany na północy Chin, w Korei Południowej i Japonii.
Z wyglądu owoc ten przypomina pomidora.
Kaki jest dosyć kaloryczne (69 kcal/100 g).
Czy wiesz, że ... ?
tak rośnie kaki ;) |
-jeśli owoc jest niedojrzały, w smaku jest bardzo cierpki
-im bardziej przezroczysta skórka owocu, tym jest on bardziej słodki.
-mimo, że skórka owocu jest cienka, nie powinno się jej jeść
-dojrzałe owoce należy zjeść szybko- inaczej spleśnieją.
-kaki można jeść surowe, jako dodatek do deserów oraz zasuszone owoce.
-owoc ma dużą zawartość karotenu
A teraz przepis na ...
carpaccio z kaki
carpaccio z kaki |
-Myjemy rukolę, suszymy, układamy na talerzu.
-Rozdrabniamy orzechy.
-Kaki kroimy w cieniutkie plasterki.
-Ser rozdrabniamy.
-Wszystko razem mieszamy.
-Przygotowujemy sos: oliwa z oliwek+ocet
balsamiczny+sól+pieprz.
-Mieszamy i polewamy sałatkę.
Jako dodatek dobrze smakuje świeża
bagietka i białe schłodzone winko.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz