środa, 27 marca 2013

Kaki



To najstarszy owoc uprawiany na północy Chin, w Korei Południowej i Japonii. 

Z wyglądu owoc ten przypomina pomidora. 
Kaki jest dosyć kaloryczne (69 kcal/100 g).



Czy wiesz, że ... ?

tak rośnie kaki ;)

-jeśli owoc jest niedojrzały, w smaku jest bardzo cierpki
-im bardziej przezroczysta skórka owocu, tym jest on bardziej słodki. 
-mimo, że skórka owocu jest cienka, nie powinno się jej jeść
-dojrzałe owoce należy zjeść szybko- inaczej                               spleśnieją.
-kaki można jeść surowe, jako dodatek do deserów  oraz zasuszone owoce.
-owoc ma dużą zawartość karotenu




A teraz przepis na ... 
carpaccio z kaki

carpaccio z kaki
Składniki: 1 duże kaki, 250 g sera gorgonzola, 30 g orzechów włoskich, 200 g rukoli, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz

-Myjemy rukolę, suszymy, układamy na talerzu.
-Rozdrabniamy orzechy.
-Kaki kroimy w cieniutkie plasterki.
-Ser rozdrabniamy.
-Wszystko razem mieszamy.
-Przygotowujemy sos: oliwa z oliwek+ocet balsamiczny+sól+pieprz.
-Mieszamy i polewamy sałatkę.
Jako dodatek dobrze smakuje świeża bagietka i białe schłodzone winko.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz